Rotterdam Architectuur

ROTTERDAM IN 360 GRADEN

Rotterdam een mooie futuristische stad en prima om te fotograferen, hetgeen wat je wilt of kan fotograferen is enorm. Qua stijl en uitstraling kun je de mooiste plaatjes schieten op veel verschillende plekken in de stad. Ik heb zelf gekozen voor het centrum en uiteraard met als hoogtepunt voor mij de Erasmusbrug. Omdat ik al diverse keren in Rotterdam ben geweest om foto's te maken besloot ik nu om een nieuw techniek toe te passen, stitchen. Rotterdam in 360 graden. Een techniek wat ik weleens van had gehoord maar nog nooit had gedaan.

Ik leerde mezelf het stitchen in de eerste instantie door veel op internet programma's te lezen en te bekijken hoe dit te doen. Met mijn nieuw opgedane kennis wilde ik het in praktijk brengen, en ben ik afgelopen najaar de stad in gegaan om het stitchen in praktijk te brengen.

Omdat je met stitchen diverse foto's moet samenvoegen tot 1 geheel vond ik de Rotterdamse uitstraling hier perfect bij passen, en had ik de locatie ook al precies in gedachte waar ik wilde staan. Zo dat ik met de verschillende foto's alle top attracties van de stad kon gaan bundelen oftewel stitchen. Ik ben dan ook naar Hotel New York gegaan en bij de kade van de Holland Amerika lijn. Hier heb je eigenlijk alles in handbereik. De Erasmusbrug, de Euromast, de haven en Hotel New York en omgeving. Ik heb mijn positie met zorg uitgekozen en ben gaan fotograferen door rond mijn as te gaan draaien. Uiteraard stond de camera vast op mijn statief en heb ik diverse foto's gemaakt. Een goeie stitch bestaat toch al uit 15 foto's die je moet koppelen dus elk plaatje moest perfect zijn. Geduld en precisie is dan ook zeker geen overbodige luxe.

Mijn eindresultaat van mijn eerste stitch foto, heb ik op de website staan en in deze blog, ik ben er erg tevreden mee, het is 1 foto maar samengesteld uit 15 diverse foto's van verschillende locaties. Rotterdam perfect in beeld gebracht en de uitstraling die past bij deze stad. Wanneer jezelf op pad gaat voor een soortgelijk opdracht is het zeker aan te raden om van te voren uit te zoeken waar je wilt fotograferen en dat je tijd reserveert om hiermee bezig te zijn. Daarnaast moet het logischerwijs ook naar iets toe leiden, een samengestelde foto moet een verhaal vertellen die meer is dan 1 foto.

ROTTERDAM TIJDLOOS ARCHITECTUUR

Zoals eerder aangegeven is Rotterdam een stad vol met architectuur die tijdloos is en past in mijn lijn van fotografie, maar ook als je wat anders zoekt in stijl is de stad hiervoor geschikt. Bedenk goed wat je wilt laten overbrengen op de kijker van je foto. Een gebouw fotograferen alleen is niet voldoende het moet iets uitstralen en of informeren. De kijker die geïnteresseerd is zal vaker om je foto's vragen om te bekijken. Zelf hou ik van HDR, avond fotografie en inmiddels ook stitchen en maak ik van elk gebouw, brug, theater een ware kunstobject met karakter. Voor mij is architectuur kunst en moet je daar ook zo mee omgaan en dat vertaal ik door mijn foto thuis te bewerken wat voor mijn gevoel past bij dit object. De ss Rotterdam heb ik ook zo op diverse manieren gefotografeerd en is voor mij ook een onderdeel geweest om te oefenen en te experimenteren. Alle stijlen klassiek of juist modern wat het beste past bij dit schip. Zeker de moeite waard om te fotograferen.

Nu Rotterdam in een rap tempo is aan het veranderen met veel nieuwe gebouwen, denk aan de Markthal onlangs en uiteraard het nieuwe Centraal Station met de oude letters, blijft de Erasmusbrug mijn favoriet. Elke keer als ik daar kom zie ik iets nieuws en kan ik daar blijven fotograferen, het verveeld nooit.

ERASMUSBRUG EN LIJNENSPEL

Rondom de Erasmusbrug is veel te zien en vast te leggen diverse mooie gebouwen van klassiek tot super modern, en het lijkt wel of het verbonden wordt met de Erasmusbrug, de brug des tijds zou ik bijna willen zeggen. Onlangs heb ik vlakbij en op de Erasmusbrug nog foto's gemaakt in de avond. Ik had een idee gekregen om vanaf een andere positie de Erasmusbrug vast te leggen, de kant waar het prachtige Wereldmuseum staat was mijn idee. Toen we daar heen reden was het al goed donker geworden en kon ik haast niet wachten. Het doel was om alleen de Erasmusbrug te fotograferen en dan weer naar huis, het was erg koud en wilde het niet te bont maken. Echter de plannen liepen iets anders.

Onderweg lopend richting de Erasmusbrug zag ik het Wereldmuseum wat mooi was verlicht, en kon ik de verleiding niet weerstaan om hier een mooie foto van te schieten. Kraakheldere lucht wat resulteert in een scherpe foto. Het Wereldmuseum is overigens voor mij ook de plek waar ik mijn foto afspraken maak met mijn klanten om daar in de omgeving fotoshoots te maken. Ik vind het een symbolische foto geworden.

Na deze korte onderbreking direct door naar mijn doel;

De Erasmusbrug, Ik had eigenlijk een andere compositie in gedachten, maar zag vanaf de wandeltrap naar boven dat de lijnen van de brug erg mooi uitkwamen en vond ik dat ook gelijk een mooi punt voor mijn foto's. Ik moest en zou de lijnen van de Erasmusbrug mooi in beeld krijgen, ondanks mijn bevroren vingers die avond. Je moet toch wat over hebben voor de perfecte foto.

Trots en voldaan kon ik de avond afsluiten met de mooie foto's en kan ik me nu richten op andere projecten in de stad, bijvoorbeeld de Euromast.

TECHNIEK

Ik maak niet alle foto's vanaf een statief, ook lage compositie is een stijl van mij wat ik erg mooi vind. Met een lage compositie maak je foto's zodat je de stenen ziet van de straat zoals de Erasmusbrug foto van overdag, je krijgt hierdoor een spannender beeld. Ik gebruik een leeg blikje hiervoor, niet zwaar om mee te nemen.

3 Comments
 1. Andre de Haan
  2 maart 2015 -

  Je kleurgebruik vind ik erg fraai. Ook je composities mogen er zijn. Kortom tot nu toe een mooie serie. Groeten, Andre

 2. Sandra
  2 maart 2015 -

  Prachtige architectuur foto's! Er zitten een paar tussen die zo aan de muur kunnen!

 3. Elien
  6 maart 2015 -

  Een mooi weergave van Rotterdam! Super! Gr. Elien

Leave a Comment

Beste bezoeker,
Diadame Fotografie is tijdelijk niet aktief in de fotografie.
M.v.g. Elisabeth Rozenberg