Château de M’Nottebohm – België

VERVALLEN EN VERLATEN 

Château de M'Nottebohm spreekt mij juist aan in de status waar deze nu in bevind, vervallen en verlaten en wachtend op zijn lot. Gesloopt worden of juist verdwijnen in de anonimiteit. Wat ooit een luxe buitenverblijf was van de familie M'Nottebohm 1908 (een welgesteld Duits gezin) is nu niets meer van over. Maar voor de fotograaf die de architectuur een andere dimensie wil geven zijn dit juist de gebouwen waar je voor warm loopt. Ik heb erg uitgekeken naar mijn rit naar de Château de M'Nottebohm omdat ik precies in mijn hoofd had hoe ik de plaatjes wilde gaan schieten en ook mijn techniek HDR (High Dynamic Range) wilde uitproberen.

Aangekomen in België voor de 2e keer in 2014 is de Château de M'Nottebohm niet makkelijk te vinden, maar met de juiste voorbereiding en kennis van toen in 2013 kon ik de route aardig uitstippelen naar het door mij zo geliefde domein. Met een lange wandeling in het verschiet (met de auto kun je er niet komen) was het belangrijk om al je spullen zoals picknick en apparatuur mee te nemen. Gelukkig had ik een vriend bij me dus eerlijk alles verdeeld en de wandeling kon beginnen.

Tijdens mijn wandeling heb ik zoals elke fotograaf dat doet, de camera regelmatig getest en gecontroleerd ik moest er niet aan denken dat ik daar aankwam en mijn camera deed het niet...

Aangekomen op de plek eerst alles in me opgenomen en even de plek gekozen waar ik mijn opnames zou maken. Mijn doel was om de roemrijke geschiedenis en treurnis van deze Château de M'Nottebohm in beeld te krijgen.

Château de M'Nottebohm heeft ook een duistere kant, zo is tijdens de Tweede Wereldoorlog deze plek een belangrijke commandocentrum geweest van het Duitse leger. Wellicht heeft het er daarmee te maken dat de Belgen het niet zo hebben met dit kasteel en zien ze het liever instorten dan dat ze er wat mee willen doen.

De geschiedenis van dit kasteel moest tot uiting komen in mijn foto's en omdat ik wellicht hier niet snel nog een keer zal komen (gebied is een afgesloten gebied en wordt bewaakt door een boswachter) moest het allemaal perfect lopen. Het is me gelukt en kon daarna ook even nagenieten van mijn uitzicht heerlijk met een klein picknick mandje en een heerlijk wijntje terug kijken op een geslaagd expeditie. Thuis aangekomen ben ik gelijk begonnen met het bewerken van de foto's en na een nacht doorwerken heb ik een aantal foto's kunnen krijgen zoals ik dat wilde. Trots en opgelucht maar ook wat teleurgesteld, want was dit mijn laatste fysieke ontmoeting met de Château de M'Nottebohm?

Toch hoop ik met dit soort projecten door te kunnen zetten en zou ik het erg leuk blijven vinden om verlaten plekken te bezoeken ideaal voor het soort fotografie waar ik gek van ben. Het geeft daarnaast mij rust en energie. Elk suggestie is ook zeer welkom bij mij en kijk er dan ook naar uit wat van jullie te horen.

Foto's uit 1908 van Château de M'Nottebohm.

 

2 Comments
  1. peter
    10 februari 2015 -

    Goede upgrade van je website ... well done !

  2. Johan Lienstra
    2 maart 2015 -

    Harry Potter huis! super foto's! Groet, Johan

Leave a Comment

Beste bezoeker,
Diadame Fotografie is tijdelijk niet aktief in de fotografie.
M.v.g. Elisabeth Rozenberg