Doel – België

EEN  VERLATEN DORP OF NIET ?

Doel is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Beveren. Doel ligt in het uiterste noordoosten van de provincie, op de linkeroever van de Schelde, in de polders van het Waasland, vlak bij de Nederlandse grens. In de Wase dialecten noemt men het dorp "Den Doel". Doel raakte sinds de jaren zestig bekend door uitbreidingsplannen voor de haven van Antwerpen die het dorp zouden laten verdwijnen.

Bovenstaande is geschreven op Wikipedia, door deze informatie had ik erg veel zin gekregen om naar Doel te gaan. De juiste planning en tijdstip was er een tijdje niet, echter in de zomer van 2013 was er een goede mogelijkheid. Ik besloot samen met een goede kennis hiernaar toe te gaan.

Bij aankomst in Doel hebben we de auto geparkeerd bij de molen wat diende als restaurant, vanuit daar zijn we het plaatsje in gegaan. Het eerste wat ik zag waren veel politiebusjes die de leegstaande gebouwen inspecteerde, en zag ook veel toeristen en fotografen, dus een echt verlaten dorp was het niet. Toch was de uitstraling wat ik daar aantrof perfect voor mijn stijl fotografie, veel graffiti en leegstaand, echt een spookdorp. Hier kon ik alles goed van dichtbij benaderen en voor het totaal beeld (streetview) was Doel meer dan perfect. Bij elke foto die ik maakte werd mijn enthousiasme groter en het weer was ook goed dus mij kon niets meer gebeuren.

Ik beleefde Doel veel achter de camera en kreeg steeds meer een levendig beeld hoe het hier was in het verleden. Een druk dorp waar de meeste inwoners werkte in de nabij gelegen kerncentrale. Nu was het vrijwel leeg en het enige wat je hoorde of zag is het geklik van andere fototoestellen of rondrijdende politiebusjes, een tankstation die verlaten was en lege woningen. Alles wat nodig was voor een spookstad kon je hier in Doel aantreffen, maar dan moest je wel even je fantasie de vrije loop laten en de politie, toeristen en fotografen wegdenken.

Omdat er toch wel veel mensen rondliepen was het voor de fotografie soms ook wel lastig, mijn stijl en uitstraling van doel moest leeg zijn zonder mensen. De foto's moesten ook hier het verhaal vertellen over een verlaten dorp. Het betekende wel dat je soms even geduld moest hebben voordat je de juiste uitstraling kon vastleggen.

Na de eerste serie foto's van Doel wilde ik ook graag de lokale begraafplaats vastleggen. Op de begraafplaats kwamen we 2 Nederlanders tegen, waarvan 1 man vertelde dat hier ook de laatste dominee van Doel lag begraven. Ik heb weliswaar zijn graf dan niet op beeld kunnen vastleggen maar wel de begraafplaats mooi in beeld gebracht. Het viel mij direct op dat de begraafplaats er goed verzorgd uit zag dit in tegenstelling met het dorp Doel zelf. Paar honderd foto's verder en aardig wat kilometers in mijn benen was het tijd om ergens wat te drinken. Tijdens de fotoreportage waren we een café tegengekomen, dus de keuze was snel gemaakt om daar wat te drinken. In de bar was de barkeeper erg behulpzaam en gaf mij meer informatie over Doel, zo vertelde hij dat Doel nooit onder water zal worden gezet terwijl de overheid dat wel wenst. Dit zou dan moeten gebeuren in het kader van verbreding van de Westerschelde. Daarnaast gaf de barkeeper aan dat de huizen in Doel niet allemaal leeg waren, ondanks de vele politie lukte het veel krakers wel om in de leegstaande gebouwen te komen en te slapen.

Ter afsluiting; Doel is voor elke fotograaf een must do, als je mooie plaatjes wilt schieten dan kan je daar prima terecht. Vergeet niet je spullen mee te nemen, een winkel zal je daar niet aantreffen alleen één café. Mocht je hier naar toe willen gaan moet je uitgaan van een volledige dag die je minimaal kwijt bent.

2 Comments
  1. Johan Lienstra
    2 maart 2015 -

    Prachtige locatie! mooie kunstwerken! Ik blijf je volgen!

  2. Elien
    6 maart 2015 -

    Mooie kleurstelling van Doel, tankstation, die foto lijkt net een film , ik ga er een keer heen! bedankt voor de prachtige foto's. Elien.

Leave a Comment

Beste bezoeker,
Diadame Fotografie is tijdelijk niet aktief in de fotografie.
M.v.g. Elisabeth Rozenberg